Glavna borba večeri UFC Fight Night 109 je počela uz gromoglasnu buku domaće publike koja je revno dočekala svog borbenog sina – Aleksandra Gustafssona. On se sastao sastao u kavezu sa večno opasnim udaračem iz Brazila – Glover Teixeriom, koji je došao sa svim namerama da unapred pokvari slavlje svim okupljenim.
Borba je počela hladnokrvo od strane oba borca, ali se činilo kao da je Gustafsson unapred pripremio taktiku savršeno krojenu da izađe na kraj sa Teixeirom i da pruži svima okupljenim borilačko iskustvo koje nikada neće zaboraviti.

U toku 3 runde je Teixeira inč po inč gledao da prikrati distancu i uhvati Alexa sa jednim od svojih silovitih krošea, sve koje je Gustafsson planski eskivirao lateralnim kretanjem i nastavio borbu u centru oktagona gde je nastavljao da nameće svoj stil i tempo frustriranom brazilcu koji jednostavno nije uspevao da nađe rešenje za preciznog i cerebralnog šveđanina.
U potonjim rundama Glover se nalazio u velikim problemima jer se našao kao meta razornim laktovima koje je Gustafsson koristio i pre u svojim borbama, ali nikad sa ovakvom učinkovitošću! Izuzev toga tu su bili i patentirani aperkati koji su „Mauleru“ donosili slavu u prethodnim pobedama.

U petu rundu Gus ulazi znajući da je u velikoj prednosti, dok je Glover ulazio svestan da ima još pet minuta da uradi nešto ako želi da zabeleži pobedu. I ako su sve runde bile pune akcije, peta i poslednja je počela silovito, ali i dalje taktički od strane Gustafssona koji je dočekao svoju savršenu priliku i uz seriju aperkata i krošea poslednji put poslao Teixeiru na pod nakon čega je sudija Mark Goddard zaustavio borbu potpuno svestan da je Glover Teixeira pretrpeo ogromnu štetu u ovoj borbi.

Kao šlag na tortu Alex je iskoristio priliku da zaprosi svoju devojku, sada verenicu na zaglušujuću radost svih okupljenih u Ericson Globe Areni.