Uredništvo MMA Novosti je stupilo u kontakt s članom UFC-ove Kuće Slavnih i bivšim UFC prvakom do 84 kilograma – gospodinom Richom Franklinom, koji nam je otkrio plan za dovođenje njegove promocije ONE FC-a u Europu.

Iako ONE FC u Americi i Europi nije toliko “razvikana” promocija poput UFC-a, ipak se radi o MMA organizaciji koja je po svojoj veličini, atraktivnim borbama i velikim imenima s azijskog kontinenta zasigurno broj dva ili tri na ljestvici najboljih MMA organizacija svijeta. Svi fanovi koji imalo prate rad ove promocije znaju o čemu je riječ.

ONE Championship je 2011. godine osnovan u Singapuru od strane multimilijunaša Chatrija Sityodtonga i bivšeg izvršnog direktora ESPN-a Victora Cuia. Prema podacima s televizijske kuće CNBC, ONE FC je najveći azijski sportski projekt, koji emitira svoje evente u čak 118 zemalja, a njihove evente prati preko jedne milijarde gledatelja.
Od 2011. godine pa sve do sada, ONE je održao preko 40 evenata, a neki od gradova i zemalja domaćina su bili Jakarta, Manila, Kuala Lumpur, Dubai, Taipei, Phnom Penh, Peking, Guangzhou, Yangon, Changsha, Hefei, Macau, Bankok te Singapur.

Azijska promocija u svojim redovima ima mnoge bivše UFC-ovce, kao i još neka poznata imena. Ben Askren, neporaženi američki borac kojeg se općenito smatra jednim od najboljih velteraša svijeta, no loši odnosi s predsjednikom UFC-a su ga koštali ugovora s američkom promocijom. Jedan od izazivača u poluteškoj kategoriji je Marcin Prachnio, bivši FFC prvak do 93 kg, zatim njihove zvijezde Shinya Aoki i jedna od najboljih borkinja svijeta Angela Lee te mnogi drugi.

Dolazak ONE FC-a u Europu bi bila odlična stvar za europski MMA. Potpredsjednik ONE FC-a, Rich Franklin, smatra kako je europsko tlo “plodno” za još veći rast njegove promocije.

Izjavu Richa Franklina prenosimo u cijelosti:

“Vodstvo ONE Championshipa je otvoreno za sve mogućnosti u bliskoj budućnosti, uključujući i održavanje mega evenata u Europi. Azija te Južna i Sjeverna Amerika nisu jedini kontinenti na svijetu koji su postigli ‘razvijenu kulturu MMA-ja’. Europa je dom velikom broju pripadnika MMA elite od kojih su mnogi jedni od najboljih boraca ikada. Europa je dala veliki broj odličnih boraca u mnogim promocijama. Ta bogata povijest se nastavlja i dan danas.”
“Naš operativni tim je razmatrao mnoge stadione diljem svijeta. ‘Skautirali’ smo mjesta koja mogu ispuniti naše standarde u smislu veličine i kvalitete. Neću biti iznenađen ako u skoroj budućnosti dovedemo naš brand pun najboljih boraca svijeta da se bore u Europi. Otvoreni smo za sve opcije. Ne želim sada davati nekakva obećanja ili prognoze, no dolazak u Europu je definitivno vrlo moguć.”

“Za sada se fokusiramo na Aziju, jer tu još uvijek imamo mnogo posla za obaviti. Azija je dom borilačkih vještina posljednjih 5000 godina. Skoro svaka azijska zemlja ima svoju orginalnu borilačku vještinu; Japan ima Karate, Aikido i Judo. Korea ima Taekwondo. S druge strane Thailand ima Muay Thai, Kina Kung Fu, a Rusija Sambo. Azija ima bogatu borilačku povijest, no nitko još nije pokušao ujediniti kontinent na ovakav način. Naša vizija je da ONE FC postane dio svakodnevnog života u Aziji. Zamišljam svijet u kojem će cijela Azija sjesti ispred televizora kada se naši eventi budu održavali. Ne postoji razlog zbog čega to ne bi bilo tako. Azija je dom borilačkih vještina.”

U nastavku članka Vam donosimo video najboljih nokauta u ONE FC promociji, kako bi vidjeli što ova promocija nudi svojim fanovima.

Vice Stanišić