Nakon što je pobijedio dugogodišnjeg vladara teške kategorije, Vladimira Klitchka, Anthony Joshua je postao meta mnogih boksera koji žele da mu nanesu prvi poraz u karijeri. U posljednjoj borbi, Joshua se suočio sa CarlosomTakamom kojeg je pobijedio tehničkim nokautom u desetoj rundi. Iako je cijelu borbu bio očito dominantniji borac, sam prekid je bio poprilično kontroverzan jer se činilo da je Takam spreman da nastavi borbu.

U svakom slučaju, Joshua je ostao neporažen sa skorom od dvadeset pobjeda. Sve borbe završio je klasičnim ili tehničkim nokautom. Kontroverzni prekid posljednje borbe ponovo je pokrenuo priče da promotori štite Joshuu jer jer svima u cilju da se što duže zadrži na tronu. Glavni argument je da mu se dovode slabiji protivnici. Borba koju publika najviše želi vidjeti (i koja je već neko vrijeme u pregovorima) je ona protiv Deontay Wildera. Opasni Amerikanac ima još impresivniji rezultat od Anthony Joshue sa 39 pobjeda, od kojih je 38 završeno prekidom a jedna odlukom.U razgovoru za TMZ, Wilder je rekao kako je dogovor za borbu između njega i Joshue sve bliže finalizaciji:

Moj tim se sastao sa njegovim timom i uskoro se opet sastajemo. Borba je sve bliže ali mislim da neće tek tako uskočiti u ovu borbu. Mislim da će imati još jednu borbu za zagrijavanje jer je njegova posljednja izvedba bila ok, a moja je bila izvanredna. Može se dosta poigravati sa ugovorom. Moglo bi se desiti da se dogovore dvije borbe od kojih će se jedna održati u Americi a druga u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moglo bi se desiti i to da obojica odradimo po jednu (pripremnu) borbu prije nego se susretnemo u ringu. U slučaju da se odluče za taj scenarij, mogli bismo se boriti istu večer (protiv različitih protvnika)“, pojasnio je Wilder.