Tema o kojoj mnogi vole da dikskutiraju je ko je najbolji MMA borac koji je ikad postojao.Par imena se uvek tu pojave a to su  Anderson Silva, George St-Pierre, Jon Jones i naravno Fedor Emelianenko. Veliki broj MMA fanova smatraju da je Fedor najbolji MMA borac koji je ikada hodao ovom planetom dok drugi se bas i ne slazu sa tim.

Fedor je jedan od navedenih boraca koji se nikad nije borio u UFC-u, organizaciji koja danas važi za najbolju MMA organizaciju na svetu i gde se trenutno bore najbolji MMA borci sveta. Fedor je bio neporažen od 2000 do 2009 godine i imao je 29 uzastopnih pobeda vladao je godinama Japanskim Pride FC-om takodje se borio u SAD-u u Strikefroce-u gde je počeo da gubi borbe i nakon par vezanih poraza se penzionisao da bi se par godina posle vratio borbama.

Ovog vikenda će se boriti na Bellatoru 180 koji će se održati u legendarnom Madison Square Gardenu u New Yorku i tamo će se suočiti sa Matt Mitrionom. Fedor je gostovao u poznatom “The MMA Hour” kod Ariel Helwania gde mu je Ariel postavio pitanje da li se kaje što se nikad nije borio u UFC-u na sta je Fedor odgovorio:

“Well I cannot [relate] myself to the fighters who have very exaggerated and excited reaction hearing the words UFC. For me there was always no difference where to perform, in which organization, whether it be the UFC, or Pride, or Strikeforce, or Bellator, the main thing is who is your opponent.”