Iako je počeo trenirati MMA poprilično kasno, Ngannou se u kratkom vremenskom roku probio do pozicije izazivača u teškoj kategoriji u najboljoj MMA organizaciji u svijetu. Njegova priča je živi primjer poslovice “preko trnja do zvijezda”. Ne toliko davno, Ngannou je bio beskućnik koji je lutao ulicama Pariza a danas živi svoj san i ne mora brinuti o krovu nad glavom.

UFC 218 je priredio dosta nevjerovatnih borbi i unatoč nevjerovatnom nokautu, Francis Ngannou nije zvanični dobitnik bonusa. Dana White je naglasio da to uopšte nije problem i da će Ngannou dobiti zasluženu nagradu. Izazivaču je ovo veliko olakšanje jer ima velike planove za budućnost.

Ngganou je izjavio kako, između ostalog, planira dosta novca uložiti u pripreme za slijedeću borbu:

Odradit ću jako dobar trening kamp jer je Stipe prvak. On je dobar lik. Dobro radi tako da se i ja moram dobro pripremiti. Vjerovatno ću dio priprema odraditi u Parizu. Planiram ići u Cameroon, posjetiti svoju obitelj i nastaviti im pomagati. Zaista mi treba taj novac (bonus). Preselio sam se iz Pariza u Las Vegas i to je iziskivalo dosta novca. Sada mi treba novac, posebno jer se nisam borio 10 mjeseci. Da budemo iskreni, svako od vas želi novac“.

 Kada je riječ o borbi, Ngannou vjeruje da će se i ova borba završiti kao njegove prethodne borbe u UFC-u:

“Borba između mene i Stipe će biti ista kao i ostale – nokaut. Želim da budem prvi Afrikanac koji je osvojio UFC pojas. Želim biti osoba koja će dovesti UFC u Afriku, tačnije Cameroon. A najveća pobjeda moje karijere tek dolazi“, zaključio je Ngannou.

Ngannou je već ranije pričao o svom teškom djetinjstvu te je obećao da će učiniti sve što može da pomogne djeci poput njega da ostvare svoje snove. Već sada je postao uzor mnogima i primjer da je moguće ostvariti svoje snove bez obzira na siromaštvo i težak život.