Bivši nosilac pojasa američkog prvenstva u UFC-u Amerikanac Jon Jones imaće prvi meč nakon završetka suspenzije na turniru UFC 232 u Las Vegasu 29. decembra ove godine protiv Šveđanina Alexandera Gustafssona.

Zabeleženo je da će titula svet u teškoj kategoriji, trenutno u vlasništvu Amerikanca Daniela Cormiera, biti postavljena za borbu. Odmah nakon početka borbe, Cormier će biti lišen naslova, razlogi za ovu odluku UFC menadžmenta nisu poznati.

31-godišnji Jones se smatra jednim od najjačih boraca organizacije u teškoj kategoriji, imao je 24 borbe u MMA i pobedio 22. Jedna borba protiv Amerikanca Matta Hamilla završena je diskvalifikacijom Jonesa zbog zabranjenog udarca laktom. U različitim vremenima njegovi rivali bili su Brazilci Maurício Rua, Glover Teixeira, Gustafsson, Amerikanci Chael Sonnen i Rajan Bader. Po prvi put osvojio je UFC svetski heaviveight šampionski pojas 2011. godine i od tada je imao osam uspešnih naslova odbrane (on je na kraju oduzeo pojas zbog diskvalifikacije).

31-godišnji Gustafsson je imao 22 borbe po pravilima MMA, osvojivši 18, a izgubio je četiri. Borio se za UFC svetskog prvaka u teškoj kategoriji dvaput (protiv Jones i Cormier), ali je izgubio obe borbe.

U avgustu prošle godine postalo je poznato da Jones nije ispunio doping test, test koji je pozitivno testirao na turinabol je napravljen 28. jula, uoči borbe protiv Cormier za UFC prvenstvo. Borba, koja se održala 30. jula, okončala je pobedu za Jonesom u trećem kolu, ali nakon što je izveštavala o pozitivnom doping testu sportiste, rukovodstvo UFC-a odlučilo je da mu oduzme titulu. Kasnije, borac je dobrovoljno testiran 7. decembra u Sjedinjenim Državama kako bi dokazao svoju nevinost kršenja antidoping pravila, test je davao negativan rezultat. Kao rezultat toga, američka antidoping agencija (USADA) u odsustvu suspendovala je Jonesa 15 meseci, borac će se moći vratiti u oktagon u novembru 2018. godine.