Činjenica da Mark Hunt nije zadovoljan svojim poslodavcima već je dobro poznata javnosti. Sve je počelo tužbom protiv UFC-a, nakon borbe sa Brock Lesnarom 2016. godine kada su čelnici već prije borbe znali da Lesnar koristi nedozvoljene supstance ali su mu ipak dopustili da nastupi. Hunt vjeruje da je tako ponašanje nedopustivo i da je time ugroženo njegovo zdravlje. 

Nakon toga, Hunt je u jednom od intervjua rekao kako ima problema sa pamćenjem i da ponekada mumla riječi. UFC ga je nakon tih izjava uklonio sa priredbe na kojoj se trebao suočiti sa Marcinom Tyburom u glavnoj borbi večeri. Oni koji su pratili situaciju, znaju da je Hunt bio i više nego bijesan.

Nakon dodatnih testova, zaključeno je da se Hunt može boriti te je dogovorena borba sa Curtis Blaydesom na UFC 221 priredbi u Perthu, Australija. Nakon ove borbe, Hunt po ugovoru ima još dvije borbe u UFC-u, nakon čega planira napustiti organizaciju:

Da, to će biti kraj mog borenja u UFC-u. Imam još dvije borbe i to je to. Vjerovatno znate kakav je bio moj put u UFC-u ali sve je to posao. Nisam uradio ništa krivo. Jednostavno ne volim da se ophode prema meni kao prema govnetu i čak iako sam njihov uposlenik, želim otvoreno pričati o tome. Kao što sam rekao, odradit ću još tri borbe i nastavljam dalje.”

Što se tiče nastavka karijere, Hunt bi se volio vratiti i u Japan, gdje je započeo svoju karijeru 2004. godine u PRIDE-u:

Naravno da planiram da se i dalje borim, vjerovatno na Novom Zelandu, u Australiji i Japanu. Zavisi od toga kako će se stvari dalje odvijati. Još uvijek idem prema snu osvajanja titutle prvaka. U dobroj sam poziciji da završim svoju narednu borbu, pobjedim ovog lika i dođem na vrh liste. Neće biti lako ali vidjet ćemo, možda budem slijedeći na redu za borbu za titulu.