Nedugo nakon velike pobjede na UFC 217, Georges St-Pierre je iskreno progovorio o svom nepodnošljivom stresu koji doživljava prije svake svoje borbe. On kaže da voli borilačke vještine i učenje, ali da apsolutno mrzi pritisak i čekanje koje ga “jede” sedam dana prije borbe.

U prošlosti, GSP je rekao da je mentalni stres jedan od razloga zbog kojeg se prestao takmičiti. Prema Brian Stannu, bivšem UFC borcu iz Greg Jacksonovog kampa, ovi problemi, kroz koje borci prolaze prije svake svoje borbe, su jako veliki, a St-Pierre je najgori slučaj s kojim se susreo.

“To je veliki period odmora,” Stann je rekao na Podcastu Keny Florriana i Jon Anika. “Ne zanima me u kakvoj ste formi u trening kampu. Ne zanima me ako mjerite sve, i mislite na sve. Sve ja drugačije kada ste u tom oktagonu na dan borbe.


“Kad su sva svjetla uperena u tebe, tjeskoba, nervoza…GSP, on ima najgore napade tjeskobe koje sam  ikada vidio u ovom sportu, što čini ono što je on uradio još nevjerovatnijim.”

“Mislim da je bio fantastičan. Tehnički je bio jako dobar. Očigledno je bio usporen u odnosu na kakav je bio prije, ali to je bilo za očekivati. Izgledalo je kao da Michael Bisping počinje preuzmiati inicijativu u toj borbi, ali je GSP našao način da pobijedi. Nije kao da je uradio nešto što je potpuno drugačije od onoga što smo dosad navikli gledati od njega, ali činjenica da se mogao vratiti nakon 4 godine i boriti se na tom nivou je za mene nevjerovatna.”

Pored anksioznosti, St-Pierre se također morao nositi sa fizičkim problemima tokom pripreme za borbu, koje je vjerovatno izazvala nova dijeta koja mu je trebala pomoći da dobije kile za ovu borbu. Osvojiti dvije titule je impresivno, ali kada shvatimo kakve je sve St-Pierre probleme imao, i da se izdigao iznad svega toga, ovo ostvarenje zvuči još impresivnije.

Umirovljeni borac Stann razumije sve što dolazi uz ovaj sport, i tvrdi da je St-Pierre najbolji borac svih vremena. “Dugo sam mislio da je on najbolji ikada. Nedavno sam se prebacio na Demetrious Johnsona, ali sada kada se GSP vratio i uradio to sve? Moram reći da je GSP najbolji ikada.”

“Kada pogledate koga je sve pobijedio, koliko dugo je bio dominantan, i da se vratio u ovim godinama, četri godine je sjedio sa strane i osvojio je pojas u kategoriji iznad svoje prirodne?” objasnio je. “To je velika razlika. Sedam kilograma razlike. Ovo nije boks gdje je kategorija iznad samo dvije kile razlike.  Borio se sa ljudima koji van kampa imaju i više od 100 kilograma. To je ogromna razlika.”