T.J. Dillashaw je imao pet rundi da odradi sa svojim bivšim kolegom Cody Garbrandtom za UFC bantamweight titulu na UFC 217, međutim on je borbu završio u drugoj rundi i postao je šampion po drugi put u ovoj kategoriji. Nakon što je u prvoj rundi bio u nezgodnoj situaciji, Dillashaw se u drugoj rundi oporavio te je uspio nokautirati šampiona Garbrandta sa nemilosrdnim ground-and-poundom.

Ovi elitni borci bantamweight kategorije su upućivali uvrijede mjesecima prije borbe. Bili su treneri na The Ultimate Fighter 25 nasuprot jedan drugog i nakon toga se njihov meč zakazao na UFC 213 u Julu, međutim Garbrandt je morao otkazati jer je imao povredu leđa. Dillashaw i Garbrandt su trenirali skupa u Team Alhpa Male-u, ali Dillashaw je odlučio da napusti team te je otišao u Sacramento u 2015. godini kako bi trenrao sa tada već bivšim trenerom Team Alpha Male-a , Duane Ludwigom. Mnogi borci iz Team Alpha Male-a su se uvrijedili zbog njegovog odlaska.

 

Dillashaw je sretan sa svojim nastupom u New Yorku, ali priznaje da bi mu bilo draže da je mogao dominirati svih pet rundi, te pokazati da je bolji borac od “No Love-a”.

“Završiti borbu i pobijediti je najvažnija stvar,” rekao je Dillashaw za FloCombat.com. “Bilo bi mi draže da sam mogao dominirati nad njim pet rundi da dokažem da sam bolji borac i da sam ga završio tek u petoj rundi, kao što sam to uradio u nekim svojim ranijim borbama, ali naravno da sam zadovoljan svojom pobjedom.”

Nedugo nakon što je izgubio svoj pojas, Garbrandt je tražio uzvratnu borbu sa Dillashawom, ali novi šampion misli da to još uvijek nije najbolja opcija.

 

“On definitivno ne zaslužuje revanš,” rekao je Dillashaw. “On nikada nije branio pojas. Prema mom mišljenju, ti nisi zapravo šampion dok ne odbraniš svoj pojas. On ga nikad nije odbranio, a nokautiran je u drugoj rundi. Ja sam izgubio od Cruza podijeljenom odlukom sudija, te su mi vlasnici UFC-a rekli da su mislili da sam pobijedio ovu borbu. Recite mi vi kako to ima smisla. Ne, on će morati da zasluži tu priliku.”


 

 

Uzevši u obzir koliko su ova dva borca pričali jedan o drugom prije borbe, izgleda kao da bi se Dillashaw i Garbrandt uskoro mogli opet sresti. Iako Dillashaw misli da Garbrandt ima vještine koje su mu potrebne da dobije još jednu priliku za pojas, šampion misli da Garbrandt neće imati lak put do toga.

 

Ostali bantamweight borci poput Jimmie Rivere i John Linekera, koji će se boriti na UFC 219, te odlični Raphael Assuncao će biti težak zadatak za T.J Dillashawa.

“On je dovoljno dobar (Cody) kako bi zaslužio još jednu borbu za pojas, ali ima rupe u svojoj igri, a ja sam to dokazao,” rekao je Dillashaw. “Također ne vjerujem da ima neku čvrstu bradu. Mislim da se mnogi ljudi boje njegovog udarca, a tu su neki borci koji se mogu nositi sa njim. Biće težak put za njega. On je definitivno dobar, ali to ne mijenja činjenicu da će put biti težak.”